'Luistervinken/a Knocking Bird' 03.03.2013

‘Luistervinken/a Knocking Bird’ is een urbaan en e-cultuur project met een ecologische bewogenheid. Initiatiefnemers zijn het CC Sint-Niklaas, WIT Urban Team (www.wit-urbanteam.com) en noTours (www.notours.org) in samenwerking met milieuorganisaties, the Colour U en internationale (geluids)kunstenaars.
Curator: Geert Vermeire.

Het pilootproject vindt plaats tussen maart en september en wil bewoners en bezoekers van de stad uitnodigen tot een nieuwe urbane beleving aan de hand van participatie en aan de hand van nieuwe media.

Vertrekpunten zijn creatieve ontmoetingen met bewoners en artistieke interventies door WIT Urban Team, naast een Europees evenement waarin vijftien bewoners uit diverse Europese steden de natuur in de stad Sint-Niklaas gedurende een week verkennen en hun bezoek transformeren in artistieke resultaten en in persoonlijke bijdragen.

Een stadsgeluidenconcert op Europadag 9 mei in het STeM zal het Sint-Niklase publiek van de resultaten laten proeven.

De Spaanse kunstenaar TRES zal in een “Black Out Concert” het hele museumgebouw als instrument gebruiken in een poging om tot een stilte in de stad te komen en the Colour U verklankt de stad in een eigen muzikale soundscape geïnspireerd door Sint-Niklaas en Europese steden.

Via de participatie van de bevolking en van de Europese bezoekers focust het project op een auditieve beleving van de stad en de creatie van een geluidswandeling voor audioguides (ter beschikking in de Toeristische Dienst Sint-Niklaas) en een download van een app voor smartphones, voor iedereen beluisterbaar vanaf 15 juni in de binnenstad.

Door geluiden kan de wandelaar achter (of door) de gevels kijken; luistervinken. De geluidswandeling werkt via gps. Bij het naderen van plaatsen hoor je automatisch geluidslandschappen die over de stad heen gelegd zijn en kan je ook de originele bijdragen van bewoners, narratieven over de stad, over natuur in de stad beluisteren.

Een productie van CC Sint-Niklaas en met financiële steun van Grundtvig, Lifelong Learning Programme, Education and Culture, Europese Unie.

© Geert Vermeire