'The Listening City ' 01.04.2013

Een urbaan kunstproject in Athene, Dresden en Essen met WIT Urban Team en noTours

Voor het Goethe Institut Athene onderzoekt een team van geluidskunstenaars (www.notours.org en Karolin Killig, mediakunstenaars en urbane kunstenaars (www.wit-urbanteam.com en Christian Hardt) in een curatorschap van Geert Vermeire de wisselwerkingen tussen inwoners en de stad, de zintuigen en geluid in de stad in een simultaan en collectief creatief proces in Athene, Essen en Dresden.

Dit gebeurt via gesprekken en creatieve interventies met oudere inwoners (als het levende geheugen van de stad) en met jongeren en studenten in de verschillende steden, met de bedoeling om ze in de toekomstige ontwikkeling van hun omgeving te betrekken en ze voor hun stad te enthoesiasmeren.

Bewoners, in het bijzonder jongeren, worden uitgenodigd deel te nemen in het opnemen en creëren van soundscapes, die geworteld zijn in het urbane weefsel en verbonden met de klankeigenheid van de diverse steden, creatieve klankportretten die de locale context met een globale problematiek en met Europese urbane themas verbinden.

Creatieve ontmoetingen en urbane interventies, die de relatie tussen stad, omgeving, lichaam en geluid onderzoeken, leiden tot interactieve soundmaps, de creatie van urbane en artistieke soundscapes en tot een geluidswandeling in Athene voor het grote publiek. Een tentoonstelling in de Atheense Kunstuniversiteit (ASFA) zal in het najaar de artistieke interventies en de artistieke ontmoetingen tussen kunstenaars en bewoners tonen.

In een tweede fase worden geluidswandelingen gerealiseerd in Essen en Dresden. Deze wandelingen met locative media brengen een augmented reality ervaring, of in andere woorden het beleven van nieuwe realiteitslagen die over de stad heen worden gelegd door kunstenaars.

De eerste geluidswandeling brengt urbane ervaringen van Essen en Dresden naar Athene,zoals deze beleefd worden door de oren van bewoners en jongeren in de Duitse steden. Tegelijkertijd zullen bewoners van Essen en Dresden Athene ontdekken via gesprekken over en soundscapes van betekenisvolle plekken, gekozen door jongeren en bewoners in de stad. Deze soundscapes uit Athene worden creatief bewerkt en getransformeerd in Duitsland om dan in een geluidswandeling te worden beluisterd op de oorspronkelijke plekken in de Griekse metropool.

Het resultaat wordt een alternatieve en verrassende stadservaring, die oases en verborgen plekken in de stad blootlegt, veranderingen, breukpunten en lagen van drie steden over elkaar heen gelegd en collectief gecreërd in een gezamenlijk luisteren naar de stad en naar elkaar, door de oren en ogen van geluidskunstenaars en urbane kunstenaars in samenwerking met bewoners en jongeren.

Een project van het Goethe Institut Athene met WIT Urban Team, noTours, Karolin Killig, Christian Hardt. Curator: Geert Vermeire. In samenwerking met de Athens School of Fine Arts (ASFA), Folkwang Kunst Universität Essen, Academia Dantesca Jahnishausen (Dresden).

© Geert Vermeire